Tijdens je kampeervakantie in het voor- of najaar kan het extreem afkoelen in de nacht. Voorkom onderkoeling en zorg met de juiste slaapmat voor een prettige nachtrust voor een prettige vakantie. Ook in het hoogseizoen kan het op hoogtes in de Alpen ook aardig koud worden. Bereid je vakantie daarom ook goed voor. Met een goede slaapmat zorg je ervoor dat er een isolatielaag tussen jouw en grond komt. Hierdoor trekt de kou vanuit de grond niet naar boven. 

Welke soorten slaapmatten zijn er? 

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. De één heeft liever een stevig en hard matras, de ander juist een comfortabele en zacht matras. Bij slaapmatten is dit niet anders. Er zijn verschillende soorten en maten. Ook is het goed om te weten dat niet ieder type geschikt is voor ieder weer. Houdt hier dus goed rekening mee met de keuze voor het gebruiksdoeleind.   

De volgende soorten slaapmatten zijn verkrijgbaar: 

  • Comfort slaapmatten 

  • Lichtgewicht slaapmatten 

  • Eenpersoons slaapmatten 

  • Tweepersoons slaapmatten 

De laatste twee bulletpoints spreken voor zich… Maar wanneer kies je een lichtgewicht slaapmat in plaats van een comfort-mat? Mocht je een fanatieke hiker zijn en graag op diverse plaatsen slaapt zonder al te veel gewicht mee hoeven te sjouwen, dan is een lichtgewicht slaapmat een ideale uitkomst en is voor het hiken een goed alternatief voor de Exped slaapmatten. De conventionele slaapmat is ideaal voor een langer verblijf op een vast verblijfplaats. 

Het verschil tussen een slaapmat en slaapmatras 

Een slaapmat is geschikt voor ieder weertype. Wel goed om naar te kijken zijn de isolatiewaardes, warmteklasse. De R-waarde van 1 is voldoende voor in de lente of zomer bij de wat hogere temperaturen. Mocht je graag in de bergen verblijven met lagere temperaturen, dan is een mat met de R-waarde van 3 een aanrader. Deze is beter geïsoleerd en gewoonweg een stuk warmer. 

Kortom, een slaapmat is een zeer goed alternatief voor het bekende luchtbed. Vaak zijn ze beter te vervoeren en sneller te gebruiken. Daarnaast zijn de matten geschikt voor ieder weertype en in twee types verkrijgbaar, zowel voor hikers als voor de échte kampeerder. Een fijne slaapmat maakt jouw vakantie een succes en zorgt voor een goede nachtrust!