Brandhout is een goede manier om huizen te verwarmen in de winter. Het is ook een geweldige manier om wat extra gezelligheid in huis te halen. Maar als je niet weet hoe je een vuur in je open haard moet starten, kan het vrij moeilijk zijn. In deze blog, zullen we de Zwitserse methode van het stoken van brandhout bespreken. Dit is de beste manier om een vuur te starten en alle risico’s te vermijden die gepaard gaan met verkeerd stoken. We zullen ook de voordelen van het gebruik van deze methode bespreken!

Brandhout Zwitsers stoken

Als je ook brandhout wilt stoken, is de Zwitserse stookmethode de beste manier om dit te doen. In een wereld waar we steeds bewuster met het milieu bezig zijn, is dit namelijk een van de schoonste manieren om je brandhout te stoken. Deze manier van brandhout stoken zorgt voor een bijna volledige verbranding vanaf het begin, waardoor je minder last hebt van rook en ook schoner aan het stoken bent. En dat is niet alleen goed nieuws voor jezelf, maar ook voor je buren!

Hoe stook je brandhout

Brandhout kun je dus het beste stoken met de Zwitserse methode. Als je al bekend bent met hoe je een open haard gebruikt en vuur stookt, voelt deze methode misschien eerst wat vreemd. Dit komt doordat deze methode precies het tegenovergestelde inhoudt van hoe je eigenlijk brandhout stookt. Hierbij leg je namelijk de grootste houtblokken onderaan en bouw je dit langzaam af met steeds kleinere brandhout blokken. Houtsnippers en aanmaakhout liggen dus helemaal bovenaan. Let er ook op dat je nooit ronde houtstukken verbrand en altijd stookt met het gekloofde deel van het brandhout naar boven.

Brandhout stoken

Door op deze manier brandhout te gebruiken, trekken de vlammen langzamerhand naar beneden naar de het grotere brandhout. Doordat het vuur tegen deze tijd goed heet is, worden de meeste schadelijke rookgassen al door het vuur verbrand. Zorg er daarnaast voor dat je altijd brandhout gebruikt met een laag vochtpercentage dat onbehandeld is. Dit betekent dat je schoon brandhout moet gebruiken dat niet behandeld is met verf, beits, lak of andere producten.

Wanneer brandhout stoken

Naast de manier van brandhout stoken, is ook belangrijk dat je rekening houdt met wanneer je dit het beste kunt doen. Als het bijvoorbeeld windstil of erg mistig is, wordt het niet aangeraden om vuur in je open haard te stoken. Door het weer is de kans erg groot dat de rook buiten blijft hangen, wat erg onprettig is. Als je dus op zoek bent naar een veilige en eenvoudige manier om brandhout te stoken, dan is de Zwitserse stookmethode de beste oplossing!